Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vynořilo se z dávné minulosti

Televize i tisk nám připomínají, že před 70 lety byly vybombardovány Drážďany a druhý den na to zažila bombardování i Praha. Byl jsem tenkrát u toho. 

Bylo mi tenkrát 7 1 roku a bydleli jsme v Salmovské ulici, hned vedle Karláku. Jedna okna vedla do ulice, na druhé straně jsme pak měli nádherný výhled přes nemocniční zahradu na Petřín. To pražské bombardování jsem zažil na vlastní kůži a to dost naplno.

Vzpomínám si, že to bylo před obědem, kdy zazněly sirény, které hlásily blížící se „nepřátelská“ letadla. A my jsme se běželi honem dívat k oknům, protože ty bílé pruhy na obloze byly tak vzrušující, tajemné a nadějné, že už ti Němci konečně dostanou pořádně na frak. Když tu náhle začaly být slyšet vzdálené výbuchy (později jsme se dozvěděli, že to bylo ve Vysočanech a na Vinohradech). Měli jsme tenkrát služku Zdenku, která byla součástí naší rodiny a bydlela s námi. Maminka dala ihned rozkaz: Zdenko, honem s dětmi do sklepa, já jdu otevřít okno do kuchyně. Říkalo se totiž, že když máte otevřená okna, tak že je výbuch nerozbije. Takže jsme naběhli do předsíně, ale byly vzpříčené dveře a Zdenka v panice a v šoku začala vřískat. To zachránilo mamince život, protože vyběhla z kuchyně do předsíně v hrůze co se stalo a jen zahnula za roh, začaly padat bomby na nemocnici na Karláku a na Emauzy. Zavřená okna se v tu ránu proměnila v mrak střepů, které se prohnaly napříč celým bytem. Dveře do bytu se pak náhle otevřely samy od sebe díky těm hrůzostrašným otřesům. Schody ze druhého patra do sklepa jsme se Zdenkou, sestrou a bráchou, kterého Zdenka nesla v náručí, brali po třech. Máma pádila za námi. Ve sklepě už sedělo pár lidí. Všichni jsme byli vyděšení a čekali jsme co bude. Z venčí se ozývalo dunění  výbuchů, ale ve sklepě bylo ticho jako v hrobě, totiž všichni seděli jako zařezaní a pouze o rok mladší sestra byla v šoku a usedavě plakala. Trvalo ji to hezkých pár let, než se toho děsivého pocitu zbavila. Pak nějak ten vnější lomoz přestal a my nevěděli co dál. Dospělí rozhodli, že ještě ve sklepě počkáme, ale měli jsme hlad a tak první odvážlivci vyrazili do bytů pro navařené obědy. Zdenka také přinesla polední oběd. Měli jsme přichystáno vepřové v mrkvi, které bylo ještě vlažné. Hrnce byly pečlivě přikryté pokličkami, a tak nám to maminka začala porcovat. K našemu údivu to bylo nepoživatelné, protože to vše bylo plné skla. Zřejmě pokličky, díky tlakové vlně, nadskočily a skleněné střepy stačily „okořenit“ uvařený oběd. K večeru jsme se osmělili opustit sklep a čekalo nás děsivé divadlo. Rohový dům (Salmovská – Ječná) byl totálně v sutinách, dostal totiž plný zásah, a vedle našeho domu, přes proluku, byl uražený kus rohu i se střechou. Dodnes vidím, jak z té díry viselo za nohu kanape. No a přímo před našim barákem ležela peřina, kterou vyfoukla tlaková vlna z naší ložnice. Horní část Salmovské byla už tenkrát asfaltová a na několika místech dohořívaly zbytky snad zápalných bombiček, které vypálily do asfaltu díry, které tam strašily ještě hodně dlouho. Nikde jinde v naší ulici nehořelo,zato výhled na Petřín byl překryt plamennou hradbou. To jak hořela nemocnice, která dostala  několik zásahů naplno.

Pak tyto zážitky padaly pomalu v zapomnění. Živě jsem si je připomenul až v roce 1957, kdy jsem se, jako student 3. ročníku, zúčastnil o prázdninách zájezdu do NDR do Drážďan. Mimochodem to byl první možný výjezd do zahraničí a všichni jsme byli nadržení, jak to tam vlastně vypadá. A zažili jsme docela slušný šok. Drážďany byly stále ještě děsivě zdemolované po bombardování. Měli ale pečlivě uklizeno. Podél vybombardovaných ulic byly úhledné hromady cihel a suti seřazené místo stromořadí. Bydleli jsme ve studentských kolejích a dostali jsme německou průvodkyni, rodilou Drážďaňačku středních let. Byla to milá paní a hodně se nám věnovala. Vzpomínám, jak nám ukazovala trosky slavného Frauenkirche, které sice nedostalo přímý zásah, ale Němci v něm měli filmový archiv a tenkrát ještě celuloidové filmy chytly a rozpálily kostel do červeného žáru. Při chladnutí pak popraskal a zhroutil se sám do sebe. Chtěli ho zachovat v tomto stavu, jako památník války, ale nakonec (po sjednocení) ho přeci jen zrekonstruovali. No a při výkladu u tohoto zhrouceného chrámu nám naše průvodkyně vysvětlila, proč Američané vlastně Drážďany vybombardovali. Tenkrát se mezi Němci šuškalo, že to bylo proto, že Hitler chtěl nechat popravit 40 amerických a britský zajatých letců a Američané mu dali ultimátum, že pokud to udělá, tak vybombardují Drážďany. I stalo se, bohužel jak pro ty zajatce, tak pro Drážďany.

Válka je vůl bez ohledu na to, je-li to v Německu nebo na Ukrajině. A co jsou ti, kteří to způsobují?

Autor: Pavel Beneš | sobota 14.2.2015 11:52 | karma článku: 15,66 | přečteno: 562x
  • Další články autora

Pavel Beneš

Nemají to lehké – ani voliči, ani volení

Tak už máme zase před volbami. Sdělovacím prostředkům všeho druhu se teď zjednoduší život, protože si témata nemusí vymýšlet. Samy se jim hrnou a ještě za to často dostanou i tučně zaplaceno. Tedy od těch co na to mají, někdy i od těch co na to nemají a pak na to trapně dojedou.

5.10.2014 v 14:03 | Karma: 10,86 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Právo a (ne)spravedlnost (Sci-fi úvaha)

Právě probíhající soudní proces a verdikt v případu pana Janouška mě přiměl k zamyšlení na téma uvozené nadpisem.

3.5.2014 v 20:46 | Karma: 22,22 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Duchovní úloha Tibetu

Zcela šokován přístupem naší vlády a především ministerského předsedy Sobotky z přístupu k čínsko tibetskému problému jsem se rozhodl vyjádřit můj totální nesouhlas s jejich postoji. Jsem přímo zhnusen slabostí charakteru lidí, kteří nám chtějí vládnout. Za vidinu lepšího žvance prodáme svůj charakter a čest, které nám, bohužel zatím jako jediný, začal obnovovat pan prezident Havel.

25.4.2014 v 16:28 | Karma: 25,28 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Ukrajina a co my na to – NATO?

Situace na Ukrajině je vážnější, než si většina lidí myslí. II. světová válka začínala z podobných podnětů nenažranosti a mocichtivosti, ale dneska máme k disposici ještě děsivější zbraně a techniky, takže účinek by mohl být totální

12.3.2014 v 17:13 | Karma: 21,19 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

(Blázinec)2 (čti blázinec na kvadrát)

Tak už máme po volbách a naděje, že si všichni oddychneme se zase nějak vytratila. Absurdní je, že spodní část volebního žebříčku dopadla podstatně lépe než ta horní. Tím mám na mysli, že se Zelení a Piráti udrželi v pásmu příspěvků, že Zemanovci žuchli na dno i přes protiústavní masivní podporu prezidenta Zemana a že duo Klaus-Bobo už neměli pomalu ani kam spadnout. Ještě že letěli s hlavou vzhůru.

30.10.2013 v 15:37 | Karma: 26,37 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1241x
Profesí jsem kybernetik, což znamená, že se mimo jiné zajímám o procesy řízení (čehokoli). Teoretický aparát s tím spojený mi umožňuje vidět souvislosti mnohdy pro jiné neviditelné. Zajímám se o teorii informace, především jejími dopady do medicíny a fyziky. Jsem důchodce.

Seznam rubrik