Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Právo a (ne)spravedlnost (Sci-fi úvaha)

Právě probíhající soudní proces a verdikt v případu pana Janouška mě přiměl k zamyšlení na téma uvozené nadpisem.

V dávných dobách byla spravedlnost a řád věcí denního života určován vůlí panovníka a několika málo kodexy, jako byl např. Chamurapiho zákoník či desatero přikázání. Židé k tomu ještě měli knihu Přikázání, která přešla do Bible – Starého zákona. Proti dnešní houštině zákonů, nařízení a přikázání to bylo přehledné a krátké. A hlavní úlohu při hájení spravedlnosti měl soudce, který měl hledat spravedlnost podobně jako ji našel král Šalamoun při rozepři dvou žen o dítě.

Symbolem soudcovství byla a je žena se zavázanýma očima a váhou. To mělo symbolizovat nestrannost a spravedlnost. Bohužel má oči zavázané stále, což nakonec zřejmě vedlo od nestrannosti ke slepotě. Proto také dnes už nehledá spravedlnost, ale právo. Rozsudky jsou „po právu“  a stávají se pravomocnými. Výstupem je trest, který by měl mít v prvé řadě nápravný a odstrašující charakter. Bohužel je to nejčastěji vězení, kde se většinou delikvent ještě zdokonalí v tom co zatím neumí a nezná, takže efekt je spíše škodlivý.

V případu pana Janouška jde zatím o nepravomocný rozsudek 3 roky odnětí svobody. Dá se očekávat, že za dobré chování to bude reálných 1,5 roku. Výsměch spravedlnosti za pokus o vraždu či úmyslné těžké ublížení na zdraví, navíc pod vlivem alkoholu či drog. Navíc v situaci, kdy normální smrtelník by za podobný přestupek měl již odkroucen nejméně jeden rok z desetiletého trestu. Současný stav a verdikt soudu ještě pozvedne sebevědomí pana Janouška jak to nakonec vše dobře zašulil. Normální občan si musí zoufat co všechno je možné či naopak nemožné. Ještě větší absurdita se odehrává v případu „Open Card“, kdy původce celé machinace – Pavel Bém – je pouze svědkem v soudním procesu s těmi, kteří z pozice své funkce musí dodržet smlouvy nastavené Bémem a jeho kumpány.

 Současná právní praxe dovoluje právníkům využít každé prkotiny. Např. v názvu firmy chybí tečka, která s podstatou problému nemá jakoukoli vnitřní spojitost a to jim umožní zvrátit či znemožnit nalezení spravedlnosti. Je to ale podle litery zákona. Hledat ducha zákona dnes je téměř nemravné. A jsou za to také všichni výborně placeni, ale hledaný efekt omezení nepravostí se jaksi nedostavuje. Pokud by to tak mělo zůstat i nadále, navrhuji úpravu se stejným efektem, ale za podstatně menší náklady. Za měsíční plat jednoho soudce lze koupit několik počítačů, za roční plat jednoho soudce lze nechat vypracovat software, do kterého by se za pár korun naťukala data vztahující se k problému a během několika vteřin by byl rozsudek i vytištěn a mailem i rozeslán do schránek příjemců. To bychom ušetřili soudců, to by náš rozpočet pookřál.

 Transformace spravedlnosti na právo má ale mnohem hlubší a negativnější dopad. Platí totiž, že kdo má moc, má právo, což jak víme není spravedlnost. Je přitom jedno, zda je ta moc generována množstvím peněz a styky jako v případě Janouška, nebo brutální silou politické moci a armády v případě Putina. Janouškova cesta je generována americkým přístupem a nepřiměřeným vlivem přeplacených advokátů a právníků, kdy se spravedlnost utopí v bezbřehém množství paragrafů a oslepení mnoha vlivných třpytem zlata. Je na ní také podstatně menší počet obětí na životech. Druhá cesta je cesta diktátorů a uzurpátorů moci. Jednak je tam jak ten třpyt zlata, vidina postupu či jistota dosaženého postu u těch co případně rozhodují, jednak je tam brutální moc podložená tanky a bombami, tajnou policií a diverzními skupinami opřená o bezskurpulentnost panovníka či oligarchy. V tomto případě aktér počítá se strachem nejen vnitřních oponentů, nýbrž i se strachem a předpodělaností vnějších oponentů. To nám kdysi demonstrovali Daladier s Chamberlinem proti Hitlerovi, dnes se to opakuje v přístupu EU a Ameriky k Putinovi, případně většiny světa k tibetskému problému s Čínou. Stejně tak jako kdysi se nechtěla Amerika postavit hned a přímo Hitlerovi a přesto byla do války vtažena s tragickými důsledky, tak i dnes chce Amerika zůstat stranou a fungovat jen jako jakýsi bubák v zákulisí. A bojím se, že jí to přijde draho. A mezitím Putin postupně získává stále výhodnější pozice a bude stále obtížnější ho zastavit. Žádné právo ukrajinského lidu, žádné právo lidí na život v míru. Právo mají silní. A spravedlnost???

Autor: Pavel Beneš | sobota 3.5.2014 20:46 | karma článku: 22,22 | přečteno: 666x
  • Další články autora

Pavel Beneš

Vynořilo se z dávné minulosti

Televize i tisk nám připomínají, že před 70 lety byly vybombardovány Drážďany a druhý den na to zažila bombardování i Praha. Byl jsem tenkrát u toho. 

14.2.2015 v 11:52 | Karma: 15,66 | Přečteno: 562x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Nemají to lehké – ani voliči, ani volení

Tak už máme zase před volbami. Sdělovacím prostředkům všeho druhu se teď zjednoduší život, protože si témata nemusí vymýšlet. Samy se jim hrnou a ještě za to často dostanou i tučně zaplaceno. Tedy od těch co na to mají, někdy i od těch co na to nemají a pak na to trapně dojedou.

5.10.2014 v 14:03 | Karma: 10,86 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Duchovní úloha Tibetu

Zcela šokován přístupem naší vlády a především ministerského předsedy Sobotky z přístupu k čínsko tibetskému problému jsem se rozhodl vyjádřit můj totální nesouhlas s jejich postoji. Jsem přímo zhnusen slabostí charakteru lidí, kteří nám chtějí vládnout. Za vidinu lepšího žvance prodáme svůj charakter a čest, které nám, bohužel zatím jako jediný, začal obnovovat pan prezident Havel.

25.4.2014 v 16:28 | Karma: 25,28 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Ukrajina a co my na to – NATO?

Situace na Ukrajině je vážnější, než si většina lidí myslí. II. světová válka začínala z podobných podnětů nenažranosti a mocichtivosti, ale dneska máme k disposici ještě děsivější zbraně a techniky, takže účinek by mohl být totální

12.3.2014 v 17:13 | Karma: 21,19 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

(Blázinec)2 (čti blázinec na kvadrát)

Tak už máme po volbách a naděje, že si všichni oddychneme se zase nějak vytratila. Absurdní je, že spodní část volebního žebříčku dopadla podstatně lépe než ta horní. Tím mám na mysli, že se Zelení a Piráti udrželi v pásmu příspěvků, že Zemanovci žuchli na dno i přes protiústavní masivní podporu prezidenta Zemana a že duo Klaus-Bobo už neměli pomalu ani kam spadnout. Ještě že letěli s hlavou vzhůru.

30.10.2013 v 15:37 | Karma: 26,37 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1241x
Profesí jsem kybernetik, což znamená, že se mimo jiné zajímám o procesy řízení (čehokoli). Teoretický aparát s tím spojený mi umožňuje vidět souvislosti mnohdy pro jiné neviditelné. Zajímám se o teorii informace, především jejími dopady do medicíny a fyziky. Jsem důchodce.

Seznam rubrik