Jak ODS o rozum přišla aneb sám sobě katem

19. 01. 2013 14:32:59
Již delší dobu se ODS potýká s poklesem zájmu voličů. Složitě hledá příčiny pádu jak v krajských volbách, tak i svého kandidáta do prezidentské funkce. A preference stále klesají. Zřejmě neznají kybernetické poučky o zpětné vazbě, či pojem z psychologie, kterému se říká sebereflexe.

Propad všech kandidátů v krajských volbách, s výjimkou Jiřího Pospíšila v Plzeňském kraji, se zcela minul účinkem, který by mohl vést k nápravě situace. Nikdo z vedení neměl chuť přiznat, že je to reakce voličů na odvolání pana Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti přesto, že patřil mezi nejoblíbenější politiky. Politické čachry měly přednost. Propad pana Sobotky při volbě prezidenta nebyl neúspěch kandidáta Sobotky pro jeho vlastnosti, ale pro jeho příslušnost.

Otec zakladatel Klaus také dělá vše pro to, aby ODS nebyla moc silná. Stál za odvoláním Topolánka ruku v ruce s Paroubkem a jeho chráněncem Kočkou, právě když v EU začínal mít pozitivní ohlas. Jak by se mohl hodnotit Klausův odmítavý postoj k EU, kdybychom v jejích orgánech byli úspěšní, že? Lepší bylo položit vládu. A to, že Klaus svou amnestií (vedle jiných negativních efektů) zasadil ránu z milosti současné vládě a tím i ODS, je nad slunce jasné.

Poslední ránu kterou ODS potřebovala, aby se totálně zdiskreditovala v očích veřejnosti je zpětné přijetí Pavla Béma do svých řad. To, že se zatím podařilo všechny kauzy ve kterých byl namočen přímo či nepřímo umlčet či zbrzdit ( Open Card, tunel Blanka, Janoušek, atd.) a má být vnímán jako nevinný, ještě neznamená, že má kredit čestného člověka. Občané ho vnímají jako „futrál všech nepravostí“. To, že není jediný z ODS, kdo je namočen a podezírán z korupčního jednání či neetického podnikání, nutně to vrhá stín i na poctivé členy ODS. Pánové Šulc ze severočeského kraje, Šnajdr, Tlustý, Tluchoř, Šťastný a mnozí další také nepřispívají k pozitívnímu vnímání ODS. Kdysi se do podobného dilematu dostali pánové Ruml a Zielinec, když z Klause nemohli vymámit podrobnosti o financování strany a při předtuše křiváren raději založili stranu novou.

Možná, že ODS již splnila roli nositelky Klausových ideí a je tedy zbytečná. Možná je to i jakési zametání stop, i když o to se asi postarali jinak.

Neuznávám princip kolektivní viny v obecné poloze. Ale tam, kde mám možnost nesouhlasit, musím se minimálně ozvat, případně přerušit podporu a spolupráci a nebýt zapíchnutý jako vidle v hnoji, čekajíc kdo mne jak zneužije. Z bílé či z tmavé kůže vylézt nemohu, ze strany ale ano. To platilo jak v době vlády jedné strany, tak i dnes. Kdysi to bylo se značnými šrámy, dneska jde jen o hrdost a ješitnost.

Tím vůbec neříkám, že ČSSD je lepší, protože minimálně opoziční smlouva ukázala, že nejde o lid, ale o lidi u moci. Hříchy dopadají vždy na několik generací. O tom mluví i bible.

Současná politika škodí pravicovému nazírání a bohužel podpora ODS i Karlu Schwarzenbergovi, který jediný má dnes nejen schopnosti, ale i kredit obraz pravicového přístupu napravit.

Autor: Pavel Beneš | sobota 19.1.2013 14:32 | karma článku: 24.97 | přečteno: 1037x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.38 | Přečteno: 544 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 56 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1241
Profesí jsem kybernetik, což znamená, že se mimo jiné zajímám o procesy řízení (čehokoli). Teoretický aparát s tím spojený mi umožňuje vidět souvislosti mnohdy pro jiné neviditelné. Zajímám se o teorii informace, především jejími dopady do medicíny a fyziky. Jsem důchodce.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...