Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opičí mozek

Pocit křivdy je bolestivý a nejméně kontrolovatelný lidský pocit. V sobotu 7. dubna vyšel v Lidových novinách v části Orientace/pracovna sloupek – blog Jana Zrzavého s názvem Opice a hněv, který shrnuje, nebo ještě lépe upozorňuje na výsledky výzkumu v Yerksově centru pro výzkum primátů ve Spojených státech. Vypovídá to, vedle touhy po moci, o podstatě lidských konfliktů.

Podstata pokusu: naučili malpy vyměňovat kamínky za plátky okurek. Opice dostala kamínek a když ho na požádání vydala dostala plátek okurky. Protože si cenila plátek okurky víc než kamínek, byla šťastná. Pak vedle postavili nezakrytou klec s jinou malpou, která za kamínky při podobném pokusu dostávala místo okurky bobuli vína, které si opice cení více než okurky. Když to zaznamenala první opice, byla naštvaná a vztek a závist s ní lomcovala, přestože byla až do této chvíle maximálně spokojená.

Pocit křivdy je jeden z nejmocnějších stimulantů našeho chování. Bohužel permanentně zneužívaný při politických manipulacích. Cíleně a „vědecky“ jej zneužíval „vědecký komunizmus“. (Měl jsem kdysi náhodnou příležitost si přečíst rukopis disertační práce policejního důstojníka s názvem „Výchova příslušníků veřejné bezpečnosti k nenávisti k třídnímu nepříteli“. Ještě dneska je mi z toho špatně.) Tento pocit závisti a následné zloby až nenávisti však v nás funguje i bez vnějšího podněcování. Pocit, že máme nárok na víc, než čeho se nám dostává je pradávný, v podstatě relikt opičího způsobu přežívání. Tím, že se „necháme“ rozčílit tou „nespravedlností“ se uvedou v chod podvědomé reakce zakotvené v mozku a jsou vyřazeny centra logického racionálního uvažování. A tady spočívá problém současného světa. Přes veškerý hmotný pokrok, dříve nepředstavitelné technologie, ovládání energií, které mohou doslova zničit svět, máme stále sklon se chovat ve vypjatých chvílích jako opice. Chceme stále více.

Je skutečně čas si uvědomit (teď mluvím k té části lidstva, která neumírá hlady), že toho hmotného máme skutečně nadbytek, bez ohledu na to, zda někdo má víc nebo míň. Je na čase přiznat z našeho nadbytku i něco pro ty hladovějící a mít z toho blažený pocit. Je skutečně čas k duchovnímu růstu, který nás přivede ke schopnosti tuto situaci zvládnout například tak, že budeme mít radost z toho, že druhý má štěstí a dostává něco navíc, co by se mi také líbilo a při tom si uvědomovat jak se vlastně mám dobře a že to vlastně nepotřebuji. Něčemu podobnému se říká osvícení. Možná jste někdy takovéto jedince potkali. Jsou obecně považováni za podivíny a blázny, bohužel. Někteří z nich, například Buddha či Ježíš se stali světoznámí a měli by nám být příkladem. Někteří chodí nenápadně mezi námi, nehlásají nahlas svůj postoj, jen tak jednají. Hledejme je a berme si z nich příklad navzdory tomu, k čemu nás navádí systém v čele s našimi Klausem, Kalouskem a dalšími. Je to však klopotná a nelehká duchovní práce na sobě samém. Výsledek však stojí za to. Budete „nezávisle“ spokojení i když to mnozí z vašich sousedů nebudou chápat. A jako bonus dostanete to, že budete nezávislí a neovladatelní, protože nebude nic, za co si vás mohou koupit.

Berte to i jako podnět k duchovnímu zamyšlení v době velikonoc, kdy si připomínáme, že je možné pro blaho druhých obětovat i život.

Autor: Pavel Beneš | sobota 7.4.2012 12:12 | karma článku: 19,61 | přečteno: 1184x
  • Další články autora

Pavel Beneš

Vynořilo se z dávné minulosti

Televize i tisk nám připomínají, že před 70 lety byly vybombardovány Drážďany a druhý den na to zažila bombardování i Praha. Byl jsem tenkrát u toho. 

14.2.2015 v 11:52 | Karma: 15,66 | Přečteno: 562x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Nemají to lehké – ani voliči, ani volení

Tak už máme zase před volbami. Sdělovacím prostředkům všeho druhu se teď zjednoduší život, protože si témata nemusí vymýšlet. Samy se jim hrnou a ještě za to často dostanou i tučně zaplaceno. Tedy od těch co na to mají, někdy i od těch co na to nemají a pak na to trapně dojedou.

5.10.2014 v 14:03 | Karma: 10,86 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Právo a (ne)spravedlnost (Sci-fi úvaha)

Právě probíhající soudní proces a verdikt v případu pana Janouška mě přiměl k zamyšlení na téma uvozené nadpisem.

3.5.2014 v 20:46 | Karma: 22,22 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Duchovní úloha Tibetu

Zcela šokován přístupem naší vlády a především ministerského předsedy Sobotky z přístupu k čínsko tibetskému problému jsem se rozhodl vyjádřit můj totální nesouhlas s jejich postoji. Jsem přímo zhnusen slabostí charakteru lidí, kteří nám chtějí vládnout. Za vidinu lepšího žvance prodáme svůj charakter a čest, které nám, bohužel zatím jako jediný, začal obnovovat pan prezident Havel.

25.4.2014 v 16:28 | Karma: 25,28 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Ukrajina a co my na to – NATO?

Situace na Ukrajině je vážnější, než si většina lidí myslí. II. světová válka začínala z podobných podnětů nenažranosti a mocichtivosti, ale dneska máme k disposici ještě děsivější zbraně a techniky, takže účinek by mohl být totální

12.3.2014 v 17:13 | Karma: 21,19 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1241x
Profesí jsem kybernetik, což znamená, že se mimo jiné zajímám o procesy řízení (čehokoli). Teoretický aparát s tím spojený mi umožňuje vidět souvislosti mnohdy pro jiné neviditelné. Zajímám se o teorii informace, především jejími dopady do medicíny a fyziky. Jsem důchodce.

Seznam rubrik